За яких умов можна їсти червиві лісові гриби: відповідь експерта

Головна Сторінка » За яких умов можна їсти червиві лісові гриби: відповідь експерта

Багато українців обожнюють збирати та їсти гриби. Але у кошик часто попадаються червиві.

Досвідчені грибники при першому огляді одразу викидають, а хтось забирає додому.

Розповімо, які гриби безпечно вживати, як відрізнити їстівні від отруйних та кому їх взагалі заборонено їсти.

Чи можна їсти червивий гриб

“Якщо гриб їстівний і свіжий, але з трохи “бонусним білком”, його можна врятувати. Важливо перевірити гриб: відрізаєте уражені черв’яками частини, і все ніби нічого й не було. Черв’ячки не встигнуть влаштувати вечірку у вашому шлунку. Але якщо гриб виглядає так, наче це головна зала для зібрання всіх черв’яків лісу, просто залиште його в лісі – не ризикуйте”, – радить незалежний експерт Єлизавета Федорова.

Українські медики також стверджують, що черв’яки в грибах не є небезпечними для здоров’я людини. Вони не роблять гриб отруйним. Червиві гриби можна вживати в їжу, хоча багатьом може не сподобатися знайти в своїй тарілці маринованого або смаженого черв’яка.

Досвідчені грибники знають, як цього уникнути: існують методи обробки червивих грибів, що дозволяють зберегти врожай і приготувати його для столу. Важливо лише, щоб гриб не був гнилим або трухлявим.

Старі червиві гриби краще не вживати – не через черви, а через вік гриба. В старих грибах накопичується багато шкідливих речовин. Якщо понюхати старий підберезник чи підосичник, навіть не червивий, можна відчути запах аміаку. А ось молоді, щільні, з мінімальними слідами червивості й без ознак розкладання цілком підходять для їжі.

Кому не можна їсти гриби

Дітям. Маленьким дітям до п’яти років краще не давати гриби. Це не їхній варіант “фан-фуду”, бо їхня травна система не готова до такого випробування.

Людям з проблемами шлунка. Якщо після навіть найменшої порції вівсянки ви почуваєтеся так, ніби провели бій з драконом, гриби не для вас. Вони можуть бути важкими для травлення і спровокувати неприємні сюрпризи.

Алергікам. Гриби можуть стати несподіванкою для вашого організму. Якщо не впевнені, чи є у вас алергія на гриби – краще не експериментувати перед важливими зустрічами чи поїздками.

Вагітним та годуючим мамам. Якщо ви годуєте малюка або очікуєте на нього, гриби можуть бути не найкращим вибором. Краще залишити їх для тих часів, коли все буде трохи простіше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння грибами: головні ознаки і чому не можна рятуватись молоком до приїзду лікарів

Як правильно обробляти гриби

Єлизавета Федорова дала кілька порад, як правильно обробити гриби:

Ретельна очищення

Спочатку потрібно добре почистити гриби від землі, листя, піску і тих самих черв’яків. Гриби всмоктують усе навколо себе, наче губка, тому не полінуйтеся витратити час на їхню чистку.

Варіння

Гриби варто варити мінімум 20-30 хв. Це правило безпеки. Під високою температурою знищуються всі шкідливі бактерії та токсини. Тож, як би вам не хотілося відразу зробити грибний салат, краще спочатку поварити.

Не беріть підозрілі гриби

Якщо гриб виглядає дивно або пахне, як старий черевик, просто відмовтеся від нього. Ваш шлунок вам подякує.

Сушка – класний спосіб зберегти гриби

Але перед тим як їх сушити, переконайтеся, що вони чисті та без непроханих гостей.

Маринади

Якщо ви вперше маринуєте гриби, скористайтеся перевіреними рецептами, які допоможуть вам уникнути помилок та врятують від випадкових “гострих” відчуттів після трапези.

Отруєння грибами є найважчим серед харчових отруєнь людини.

Це зумовлене тим, що гриби містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи й системи людини. Вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку й нирки.