Оцифрують найдавніший запис вертепу

Головна Сторінка » Оцифрують найдавніший запис вертепу

Тексти та ноти Галаганівського вертепу XVIII ст. оцифрують.

Він є найдавнішим із збережених вертепів України. Проєкт “Вертеп. Необарокова містерія” проводять за підтримки Українського культурного фонду, повідомила “Укрінформу” піар-координаторка проєкту Лідія Карпенко

“По завершенню робіт оцифрований рукопис та фотографії Вертепного будиночка із ляльками розмістять на сайті Музею театрального, музичного та кіномистецтва України”, – сказала вона.

Оригінальний примірник рукопису тексту з нотами XVIII ст. не дійшов до нашого часу. У другій половині XIX ст. з нього переписали копію. Рукопис разом із оригінальною Вертепною скринею XVIII ст. зберігається в експозиції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Вертеп 1770 року показали родині Галаганів у Сокиринцях в Прилуцькому районі Чернігівської області київські бурсаки. Господарі щедро винагородили студентів, ті у відповідь подарували Вертепну скриню з ляльками та текст. Ноти до вистави передали місцевому церковному хору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір у християн східного обряду: прикмети, звичаї та заборони

“Текст Сокиринського вертепу характеризується динамічністю діалогів, соковитістю мови та своєрідністю народного гумору. Наша команда опрацювала цей рукопис. Це був цікавий творчо-пошуковий процес. У творенні нашої постановки нам було важливо працювати не з літературними версіями, а відтворити унікальну барокову музику та мову кінця XVIII в. Завдяки підтримці Українського культурного фонду нам вдалося це зробити. Все покажемо на прем’єрі 15 і 16 жовтня у Великій Лаврській дзвіниці”, – розповів куратор та вокаліст проєкту “Вертеп. Необарокова містерія” Руслан Кірш.

На початку 1972 року радянська влада розпочала боротьбу зі святкуванням Різдва в Україні. У таємних повідомленнях керівництву КГБ її оголосили операцією “Блок”. Почали вистежувати людей, які дотримувались традицій.