Водіям нараховуватимуть штрафні бали

Головна Сторінка » Водіям нараховуватимуть штрафні бали

За порушення правил дорожнього руху водіям разом із штрафами нараховува­тимуть штрафні бали. Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. Його планують прийняти до весни.

Порушення оцінюватимуть від одного до п’яти балів. Один бал дадуть за непристебнутий ремінь безпеки чи перевезення дітей без автокрісла; два за перевищення швидкості на 20 км/год, порушення правил проїзду перехресть, обгону, недотримання дистанції, використання за кермом мобільного телефону; три й чотири за зупинку на смузі для громадського транспорту, ненадання переваги в русі “швидкій”, пожежним і поліцейським машинам, перевищення кількості пасажирів у маршрутках; п’ять за перевищення швидкості більш як на 50 км/год, створення аварійної ситуації, втечу з місця аварії.

Водіїв, які набрали 12 і більше штрафних балів, тимчасово по­збавлять прав. У тих, хто за кермом менше року, посвідчення забиратимуть і за вісім штрафних балів. Водій може оскаржити рішення поліції в суді, але під час розгляду не зможе їздити.

 Систему штрафних балів перейняли в європейців, говорить 54-річний Віктор Козоріз, віцепрезидент “Товариства учасників руху”. Однак лише цей закон не вирішить проблему безпеки на дорогах. Допоможе комплексний підхід. Водіїв-порушників вже стримують збільшені штрафи й камери відео­фіксації. Потрібно удосконалити ще систему їхньої підготовки. Вона стара, корумпована, програми в автошколах давно не оновлювали.