РФ пообіцяла повернути українських дітей на тлі ордера про арешт Путіна

Російська Федерація проведе на початку квітня неофіційне засідання Ради безпеки ООН, щоб обговорити “реальний стан” українських дітей, вивезених до Росії.

Москва нібито планувала засідання Ради задовго до рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі видати ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, заявив представник Росії в ООН Василь Небензя під час пресконференції, пише The Associated Press. У нього запитали, чи планує країна-агресорка повернути дітей.

“Звичайно, в безпечних умовах. Чому ні”, відповів російський постпред.

Небензя назвав питання щодо викрадених дітей “абсолютно роздутим” і сказав, що Москва на засіданні Радбезу 6 квітня хоче пояснити ситуацію. Росія нібито готова повернути вивезених з України дітей, коли там будуть безпечні умови.

“Дітей доставили в Росію просто тому, що ми хотіли позбавити їх небезпеки, яку несуть військові дії”, почав виправдовуватися чиновник.

Український уряд стверджує, що з початку війни в Росію була вивезена 16 221 дитина.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Торік Львова-Бєлова “всиновила” хлопчика, якого російські окупанти викрали з Маріуполя Донецької області.