Кулеба розповів про український “план Б” у війні

Головна Сторінка » Кулеба розповів про український “план Б” у війні

Головним пріоритетом для України є перемога у війні.

На цьому “плані А” зараз сфокусовані всі зусилля, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на Форумі воєнної дипломатії.

Водночас він прокоментував “план Б”.

“Питання “плану Б” не в тому, що ви дурні, і не вигадали собі “плану Б”. Я говорив з одним офіцером, командиром роти і він розповів цікаву історію. Коли він збирав своїх командирів взводів і ставив їм “план А” – захопити міст, а вони запитували, що робити, коли міст не захопимо, він відповідав – тоді збираємось на перехресті в кілометрі від мосту. Щоразу все закінчувалось тим, що вони збирались на перехресті. Тоді він змінив поведінку і почав доводити до своїх підлеглих тільки “план А”. Це не означає, що у нього не було “плану Б”, – сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Дзвіночок для Кулеби”: нардеп повідомив про кадрові зміни в МЗС

У війни, за словами міністра психологія дещо інша.

“Питання не в тому, щоб взагалі не мати “плану Б”, питання в тому, щоб в своїй операційній щоденній діяльності всі були сфокусовані виключно на одному – на досягненні “плану А”. Вчора я повертався у потязі зі Словаччини і один знайомий, з яким не спілкувались близько двох років написав, спитав, коли закінчиться війна. Я кажу – коли не знаю, але закінчиться нашою перемогою. А він пише, чи є реальний план. Кажу: “Є”. Він питає, який. Я кажу: “Перемога”, – розповів міністр.

Саме в цьому, за словами Кулеби, полягає особливість воєнного часу.

“Коли ви маєте план “Б”, повірте, що так само, як солдати на фронті, коли психологічно на них тисне оце безпечне перехрестя в кілометрі від мосту, який їм треба взяти, так само і на дипломата це тисне. Я проводив нещодавно нараду по Patriot з групою послів. І я просто на пальцях одразу ідентифікував, хто з послів вже живе в “плані Б”, замість того, щоб зосередитись виключно на “плані А” – дістати той клятий Patriot”, – додав Кулеба.

Україна сподівається отримати якнайшвидше від партнерів і союзників щонайменше сім батарей Patriot для посилення оборони. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За його словами, нарахували понад 100 доступних Patriot. Деякі сусідні країни мають більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром.