Зберігатиметься довго: коли і як збирати капусту

Головна Сторінка » Зберігатиметься довго: коли і як збирати капусту

Щоб капуста довго зберігалася та не втрачала своїх смакових якостей та корисних властивостей, її потрібно вчасно зібрати та правильно закласти на зберігання.

Слід пам’ятати, що капусту збирають тоді, коли вона досягла максимального розміру, характерного для цього сорту, пише Gazeta.ua.

При цьому внутрішнє листя рослини має бути кольору слонової кістки, а зовнішнє може бути синюватим. Іншою ознакою зрілості капусти є жовтіння і підсихання нижнього листя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як готувати кущі полуниці до зимівлі: корисні поради

Зрізають капусту акуратно гострим ножем, щоб не пошкодити качани. Збирати її потрібно в суху, ясну і прохолодну погоду. Зрізати потрібно з качаном завдовжки 3 см і кількома нещільно прилеглими зеленими листками, які захищають від механічних пошкоджень. Після збирання капусту слід покласти на кілька днів у сухе прохолодне приміщення, щоб зрізи підсушилися.

Існує кілька способів зберігання капусти. Її можна укласти в ящики, піраміди, обгорнути глиною або підвісити в погребі. Перед цим качани слід ретельно впорядкувати, відібравши тільки здорові та міцні. Слід видалити все зайве листя і просушити в сухому, теплому і добре провітрюваному місці.

Ідеальна температура для зберігання капусти – 0… +1℃, а вологість повітря – 90-95%. Якщо зберігати капусту в ящиках, потрібно прокласти кожен шар папером або соломою. Якщо в піску – насипати його тонким шаром на дно ящика, укласти капусту і засипати.

Мішки для зберігання капусти мають бути з натуральних матеріалів, наприклад, бавовни або льону. Якщо ж використовувати глину, то потрібно обмазати кожен качан, дати висохнути й укласти в ящики або кошики.

Щоб гарбуз був смачним та готовим до приготування, він має досягти оптимальної стиглості.

Визначити, чи гарбуз уже стиглий, можна за кількома важливим ознаками.