Під Собором Паризької Богоматері знайшли поховання поета

Головна Сторінка » Під Собором Паризької Богоматері знайшли поховання поета

Поховання французького поета доби Відродження Жоашена дю Белле ідентифікували під час розкопок у Соборі Паризької Богоматері.

Вчені Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції проводили розкопки упродовж останніх п’яти років після пожежі, пише France Info.

“Анонім помер у віці від 30 до 40 років від хронічного туберкульозного менінгіту в XVI столітті, тобто у віці, який рідко зустрічається серед поховань важливих осіб у соборі”, – розповів професор антропобіології Тулузького університету Ерік Крубезі.

В Інституті судово-медичної експертизи у Тулузі провели аналізи, які показали, що він мав деформацію куприкової кістки. Це означає, що він багато їздив верхи.

Дю Белле помер у Парижі в 1560 році у віці 37 років. Один із дядьків поета був кардиналом та колишнім єпископом Парижа, тому родина могла дозволити собі поховання в Нотр-Дам. 1758 року під час пошукових робіт його труну не знайшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У давньому маєтку археологи зібрали 800 ящиків фресок

Два антропоморфні свинцеві саркофаги під Нотр-Дамом археологи виявили ще у 2022 році. Один з них мав епітафію та був швидко ідентифікований як саркофаг каноніка Антуана де Ла Порта. У другій був похований поет.

Жоашен дю Белле був одним із засновників Плеяди – групи поетів та літературного руху. Українською його твори перекладали Микола Зеров, Василь Мисик, Микола Терещенко та Дмитро Павличко.

Під час розкопок у містечку Мюрвель-ле-Монпельє в регіоні Окситанія на півдні Франції археологи знайшли горщик із монетами Римської республіки. На скарб натрапили під час розкопок великої будівлі I ст. до н. е. Колись власник помістив горщик із 20 динаріями в спеціальну нішу й обережно замурував її, щоб не залишилося жодних слідів.