Міністр оборони Польщі Косіняк-Камиш блокуватиме вступ України до ЄС – назвав умову

Головна Сторінка » Міністр оборони Польщі Косіняк-Камиш блокуватиме вступ України до ЄС – назвав умову

Лідер Польської селянської партії та міністр оборони країни Владислав Косіняк-Камиш заявив, що блокуватиме вступ України до Євросоюзу, поки не вирішиться питання ексгумації і пам’яті жертв Волинської трагедії.

За його словами, військова допомога – “це питання як гуманності, так і нашої безпеки, але економічні чи історичні питання повинні бути з’ясовані”. Про це пише Wirtualna Polska.

“Я не змінюю своєї думки, хоча бачу, що президент Анджей Дуда має іншу. Україна не вступить до Європейського Союзу, я не дам своєї згоди, якщо вона не вирішить питання Волині”, – сказав Косіняк-Камиш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські політики збираються говорити про Волинську трагедію під час переговорів про вступ України в ЄС

Він підкреслив, що навіть якщо країни-члени ЄС погодяться на вступ України до блоку, його Польська селянська партія, яка входить до урядової коаліції, виступить проти. Це відбудеться у разі, якщо не проведуть ексгумацію жертв Волинської трагедії та не буде вшановано їхню пам’ять.

За його словами, вступ до ЄС – це дія для розвитку, підвищення рівня функціонування як держави, і для цього слід виконати “певні умови не тільки економічні, але й з погляду підходу до правди, до історії”.

Він також прокоментував слова президента Польщі Анджея Дуди про те, що “той, хто блокуватиме вступ України до ЄС, є частиною політики Путіна”. Міністр заявив, що принципово не згоден із президентом.

“Фундаментальним принципом є встановлення умов для вступу до Європейського Союзу, таких як історична правда, примирення з минулим та повага до інших, з ким ти хочеш бути в Союзі. Коли ми маємо встановити ці умови?” – сказав Косіняк-Камиш.

Представники України і Польщі обговорили технічні кроки для розв’язання проблеми ексгумації загиблих під час Волинської трагедії, повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Він відзначив порозуміння та бажання рухатися вперед у конструктивному руслі.