Назвали фаворитів Нобелівської премії миру

Головна Сторінка » Назвали фаворитів Нобелівської премії миру

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш є одними з фаворитів на цьогорічну Нобелівську премію миру.

Його кандидатуру можуть затвердити, щоб привернути увагу до важливої ролі Організації Об’єднаних Націй у зміцнення міжнародного світового порядку, пише Reuters.

“Гутерріш є головним символом ООН. І найважливішим обов’язком Міжнародного Суду є забезпечення глобального застосування міжнародного гуманітарного права”, – заявив дослідник Нобелівської премії миру Асле Свен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру

Серед фаворитів букмекерів також російський опозиціонер Олексій Навальний та президент України Володимир Зеленський. Однак Навальний помер у російській колонії в лютому, а Зеленський навряд чи виграє, тому що є лідером нації у стані війни.

Не виключено, що Норвезький Нобелівський комітет під час оголошення премії 11 жовтня може взагалі не присудити премію. Таке траплялося 19 разів, востаннє в 1972 році.

“Можливо, це рік, коли комітет Нобелівської премії миру повинен просто відмовитися від премії та зосередити увагу на тому факті, що це планета, яка воює”, – сказав керівник Стокгольмського інституту дослідження проблем миру Ден Сміт.

Загалом на цьогорічну премію висунули 286 кандидатів.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Минулого року премію отримала Наргес Мохаммаді, ув’язнена іранська захисниця прав жінок.