Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу

Головна Сторінка » Вперше нестача працівників стала головною перешкодою для бізнесу

Нестача робочої сили, спричинена мобілізацією або виїздом працівників за кордон, у вересні стала головною перешкодою для ведення бізнесу.

Про це свідчать результати вересневого опитування Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

“Уперше за час проведення наших опитувань з травня 2022 року нестача робочої сили вийшла на перше місце серед проблем, що обмежують ведення бізнесу в Україні”, повідомила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Частка бізнесів, які зіткнулися з нестачею працівників через мобілізацію або виїзд співробітників за кордон, у вересні трохи знизилася – з 63% до 61%. Проте ця проблема тепер є головною для підприємців.

Опитування також показало, що бізнесу стає дедалі важче знайти кваліфікованих працівників. На цю проблему вказали 55,1% підприємців, що стало новим рекордом. Некваліфікований персонал знайти простіше, але і це викликає труднощі в 39,2% опитаних.

Таким чином, проблема браку робочої сили піднялася з другого на перше місце у списку труднощів для бізнесу. Тим часом хвилювання через небезпечні умови праці, на які найчастіше скаржаться середні та великі підприємства в центральних регіонах, піднялися з третього на друге місце (із 46% до 58%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський рубль падає, але Кремль змирився

Менш актуальною стала проблема перебоїв з електро-, водо- та теплопостачанням, оскільки у вересні майже не було відключень. Частка бізнесів, які вказують на цю перешкоду, зменшилася з 65% до 45%, і проблема опустилася з першого на третє місце. Водночас перешкода зростання цін на сировину та товари також стала менш значущою (зменшилася з 46% у серпні).

Погіршилися також очікування бізнесу щодо трудових ресурсів. Частка компаній, які планують збільшення кількості працівників у найближчі три-чотири місяці, знизилася з 14,6% до 12,1%. Ті ж підприємства, які планують звільнення, показали невелике зростання – з 8% до 9,8%.

Помітно зросла частка бізнесів, які планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках – з 3,8% до 13,9%.

Високі податкові ставки та зарегульованість економіки змушують бізнес іти в тінь та стримують розвиток України. Також – відлякують інвесторів.

Держава потребує “економічного дива” спираючись на приклади економічної політики адміністрації Рональда Рейгана в США та Маргарет Тетчер у Великій Британії, вважає економіст і доцент Чернівецького національного університету Богдан Сторощук.

Він переконаний, що податки в Україні потрібно знижувати.