Тест для Індії. Чи видасть Нарендра Моді прем’єрку-втікачку з Бангладеш, яку чекає лава підсудних

Тест для Індії. Чи видасть Нарендра Моді прем’єрку-втікачку з Бангладеш, яку чекає лава підсудних

Індія опинилася у ситуації, коли її рішення стане політично показовим. Від цієї країни зараз залежить чи буде виконано ордер Міжнародного трибуналу про арешт прем’єрки-втікачки із Бангладеш Шейх Хасіни Вазед. Її доля в руках прем’єра Індії. Чи видасть її правосуддю Нарендра Моді?

Шейх Хасіна керувала Бангладеш від 2009 року, втекла з країни 5 серпня 2024 року після того, як спробувала придушити студентські протести проти реформ у держсекторі. Хасіну звинувачують у причетності до масових убивств.

Коли штурмували її резиденцію, Хасіна разом із сестрою, втекла до Індії, де заявила, що стала жертвою змови і анонсувала переїзд до Великої Британії. Однак офіційний Лондон політичного прихистку їй не надав.

Хасіну звинувачують в авторитаризмі, оскільки вона виграла останні вибори практично без конкуренції. Однак у Бангладеш склалася, по суті, двопартійна система, де конкурують потужні альянси політичних партій. Блоку Хасіни “Авамі ліг” багато років протистоїть альянс “Національна партії Бангладеш”. Його лідерку Халіду Зію, після втечі прем’єрки звільнили з-під арешту.

Хасіна та її прибічники зуміли вибудувати добрі стосунки з Індією, котра підживлювала їх кредитами. Соратники її конкурентки Зії є помірковані ісламістами. Тож політичне протистояння у Бангладеш має й межконфесійну складову.

Тривожні індійські ночі

З одного боку, Індія намагається покращити відносини зі США й Колективним Заходом загалом. Останнім часом цей тренд став помітнішим: прем’єр відвідав Київ, надав гуманітарну підтримку Україні, веде діалог з Вашингтоном і пропонує посередництво у ймовірних мирних переговорах по нашій країні.

З іншого, Нью-Делі отримав негативний і доволі гострий сигнал від Канади, котра вислала дипломатів через підозри у причетності до організації вбивства лідера сикхів. Зі свого боку, США нагадали і про свої підозри про співучасть індійських чиновників у підготовці до ліквідації ще одного лідера сикхів, котра зірвалася. Та ще й Індія входить до БРІКС. На саміті цього альянсу, котрий має відбутися 22-24 жовтня, слово Індії ж дуже вагомим.

І ось прем’єр Індії має вирішити: видавати Хасіну, чи ні. Якщо він виконає ордер у повному обсязі, – і заарештує, і видасть, – то у Бангладеш посиляться антиіндійські настрої. Нагадаємо, Індія видала цій країні чимало кредитів, їх повернення під питанням. До того ж, Хасіна є людиною поважного віку й видавати її було б негуманно. Водночас, якщо не виконати ордер і відмовити Бангладеш, то нинішня влада цієї країни так само зможе використати це рішення, знову ж таки, проти Індії.

Практичні кроки

Отже, рішення за Нарендрою Моді. Міністр закордонних справ Бангладеш Мохаммад Тухід Хоссейн запевнив, що докладе максимальних зусиль для виконання Індією вимог трибуналу, згідно договору про екстрадицію.

Міністр юстиції Бангладеш передбачає, що це буде нелегко. Цікаво, що син Хасіни Саджіб Вазед заявив: мати, котра “не зробила нічого поганого”, готова постати перед судом.

“Дім дзеркал”

Тим часом, у The New York Times опублікували спогади в’язнів спеціальної тюрми для інакомислячих у Бангладеш “Дім дзеркал”, де на них чинили психологічний тиск і застосовували тортури за будь-яку критику влади.

Стаття змальовує Шейх Хасіну як жорстоку диктаторку. Виконувач обов’язків прем’єра Бангладеш, нобелівський лауреат і представник опозиції Мохаммад Юнус теж опинився у делікатній ситуації. Коли стався переворот у його країні, він перебував на лікуванні у Парижі та повернувся і погодився взяти на себе обов’язки керманича, бо в Бангладеш от-от могли захопити владу військові.

Юнус від перших хвилин свого тимчасового прем’єрства закликав до єднання у Бангладеш, насамперед, щоб не допустити зіткнень між індуїстами та ісламістами. Як доктор економічних наук, він став символом сподівань на вихід країни з економічної кризи. Але досі проблеми лише поглиблюються: за звітом Світового банку, інфляція прискорюється, безробіття зростає, адже навіть деяке покращення макроекономічних показників після шоку від пандемії ковід-19 не призводять до збільшення робочих місць. А саме безробіття було одним з ключових закидів Шейх Хасіні (крім, звісно, переслідування опозиції). За неповні три місяці при владі Юнуса зросли обсяги імпорту, що вимиває кошти з економіки Бангладеш. І якщо озирнутися на протести 5 серпня, економічні вимоги до певного моменту були у протестувальників ключовими.

Плями на Сонці

Політична незаангажованість Юнуса зіграла на користь втихомиренню пристрастей всередині країни. Зараз альтернативної йому потужної політичної фігури, котра б узяла на себе управління країною, немає. Але це говорить і про брак управлінських кадрів у тих сил, котрі повалили Шейх Хасіну.

Мохаммад Юнус фігурує у більш ніж 15 судових справах у Бангладеш щодо корупції. Наприклад, є підозри, що він скористався коштами з соціального фонду для робітників Grameen Telecom. І якщо на Заході він – символічна фігура, герой допомоги бідним, то всередині Бангладеш про нього різні думки. Критичне ставлення до нього посилилося, коли було скасувано свята Визвольної війни та та почесті батька Хасіни, Муджибура Рахмана. Чимало пам’ятників йому бангладешці повалили під час протестів.

Сам Мохаммад Юнус відчуває непевність позицій – його дратують “послання” Хасіни з Індії, котрі транслює син утікачки. “Якби вона мовчала там, в Індії, ми би забули про неї”, – заявив він індійській інформагенції. Вочевидь, або у Хасіни у Бангладеш залишилося чимало прибічників, що підважує позиції Юнуса, або вона порушила неписану угоду з Юнусом, продовжуючи політичну діяльність. Саме тому, “ми хочемо, щоб вона постала перед судом”, наполягає Юнус.

І, звісно, у країні, де багато важить авторитет керівника, на тлі публікацій про жорстокості Хасіни чинний прем’єр постає позитивним героєм. Тому основна мета суду над Хасіною – покласти край зазіханням на владу її прибічників і родичів. Утім, не виключено, що на даному етапі Юнус може вдовольнитися мовчанням Хасіни, якщо Індія це забезпечить. Але для цього потрібно домовлятися з Моді.
Предметом домовленостей якраз і можуть бути погашення індійських кредитів. Можливо, для Моді це був би прийнятний компроміс, якби не заяви ісламістів Бангладеш: лідер однієї з таких партій, Шафікур Рахман, привітав ордер на арешт і суд над Хасіною. Водночас чи погодяться бангладешці, чиє життя не покращується, з обережними маневрами Юнуса – теж питання не останнє. Якщо у країні знову станеться соціальний вибух, Індія зможе використати ситуацію на свою користь – є вже готова прем’єрка. Хоча, ймовірно, за таких обставин навіть її видача нічого не вирішить, оскільки свою політичну діяльність активно розкручує син Хасіни.