Двоє обвинувачених у зґвалтуванні неповнолітньої намагались мобілізуватись до ЗСУ: їм відмовили

Головна Сторінка » Двоє обвинувачених у зґвалтуванні неповнолітньої намагались мобілізуватись до ЗСУ: їм відмовили

До Збройних сил України намагались мобілізуватись двоє підозрюваних у справі про зґвалтування неповнолітньої дівчини у Закарпатській області.

Їм було відмовлено через наявність інформації про їхню можливу причетність до кримінального правопорушення, зазначили в оборонному відомстві.

Чоловіки звернулись до Обухівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки для проходження військової служби за контрактом, хоча постійно проживають у Закарпатті.

Міноборони направило інспекцію для детальної перевірки діяльності Обухівського ТЦК і СП. У разі виявлення ознак вчинення кримінального злочину, матеріали будуть передані до Державного бюро розслідувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “По тюрмах і лагерях нічого хорошого. У мене 40 років відсиджених” як у селі рятують алкоголіків і наркоманів

На ситуацію відреагував Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він підтвердив, що чоловікам відмовлено у мобілізації.

Зараз триває судовий процес у справі щодо зґвалтування неповнолітньої. Його перебіг перебуває на контролі у представника омбудсмена в регіоні, додав він.

22 жовтня юридична компанія, яка представляє інтереси потерпілої, повідомила, що обвинувачені у березні досягли повноліття і перед завершенням судового розгляду вирішили мобілізуватися.

“Разом з тим вони не мають військової освіти, не служили строкову службу й не є офіцерами запасу, тому їх не можуть мобілізувати без добровільної згоди”, – йдеться у заяві компанії.

У 2021 році в селі Верхні Ворота на Закарпатті троє неповнолітніх зґвалтували свою також неповнолітню знайому, знімаючи це на відео. На суді всі троє визнали свою провину.

В 2023 році суддя Воловецького районного суду Закарпатської області присудила винним по п’ять років позбавлення волі, проте звільнила всіх трьох від покарання, призначивши випробувальний термін на два роки. Вирок було винесено за статтею ККУ про сексуальне насильство “без проникнення”, а не за статтею про зґвалтування, каже Офіс омбудсмена.

У серпні 2023 року ухвалою Закарпатського апеляційного суду вирок першої інстанції скасовано, а справу направлено на новий судовий розгляд.