Центральний банк Росії підвищив ключову ставку до рекордних 21%

Центральний банк Росії ухвалив рішення підвищити ключову ставку одразу на два відсоткові пункти, довівши її до рекордного рівня 21% річних.

Хоча такий варіант підвищення ставки був передбачений у прогнозах аналітиків, більшість експертів очікували зростання лише на один відсотковий пункт – до 20%, повідомляє “Интерфакс”.

“Інфляція складається істотно вище липневого прогнозу Банку Росії. Продовжують збільшуватися інфляційні очікування. Зростання внутрішнього попиту значно випереджає можливості розширення пропозиції товарів і послуг. Додаткові бюджетні витрати і пов’язане з цим розширення дефіциту федерального бюджету у 2024 році мають проінфляційні ефекти”, – сказано в повідомленні.

У ЦБ РФ зауважили, що потрібне подальше посилення грошово-кредитної політики, для того, щоб забезпечити повернення інфляції до мети й знизити інфляційні очікування. Крім того, ЦБ Росії допускає можливість підвищення ключової ставки на найближчому засіданні.

За наявною інформацією, попередній максимум ключової ставки (20%) було зафіксовано в лютому 2022 року.

Економіці Росії пророкують рецесію. Промислове виробництво скорочується, центральний банк готується підняти ставку до кризових 20%, а експерти прогнозують подальше уповільнення зростання.

Російська військова економіка, яка показувала значне зростання в першій половині року, демонструє ознаки виснаження.

Експерти вважають, що довгострокові перспективи розвитку російської економіки мають набагато гірший вигляд, ніж до повномасштабної війни проти України.