Зеленський засудив затримання кримських татар спецслужбами РФ

Зеленський засудив затримання кримських татар спецслужбами РФ

Президент України назвав порушенням прав людини обшуки й затримання п’ятьох кримських татар в анексованому Росією Криму.

Український президент Володимир Зеленський гостро засудив обшуки й затримання кримських татар, які відбулися вранці вівторка, 17 серпня, в анексованому Росією Криму. Із відповідною заявою він виступив у своєму мікроблозі у Twitter.

“РФ знову кричуще порушує права людини в окупованому Криму“, – написав Зеленський. За його словами, ці переслідування є неприпустимими і мають бути негайно припинені. Він також закликав світову спільноту відреагувати на ці порушення.

Із засудженням дій російських спецслужб виступили і в міністерстві закордонних справ України. В опублікованому на сайті відомства коментарі зазначається: “Російська Федерація вчергове використовує свій репресивний апарат для переслідування та залякування представників нелояльно налаштованого кримськотатарського народу, придушення свободи віросповідання, витіснення корінного народу – кримських татар – з окупованого півострова”.

У відомстві уточнили, що після проведення о четвертій годині ранку обшуків у домівках кримських татар у Сімферопольському і Бахчисарайському районах анексованого Росією Криму та у Балаклавському і Нахімовському районах Севастополя “були незаконно затримані п’ятеро громадян України, усі – кримські татари: імам Раіф Февзієв та активісти Рустем Мурасов, Рустем Таіров, Джеббар Бекиров, Заур Абдуллаєв”.

Як повідомляла раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, Мурасов лише вночі повернувся з Ростова-на-Дону, куди їздив на оголошення вироків так званій “алуштинській групі” у кримінальній справі “Хізб ут-Тахрір”, яку Денісова називає “сфабрикованою”.