У липні втрати РФ на Донбасі в 4 рази перевищили втрати української армії, — Арестович

У липні втрати РФ на Донбасі в 4 рази перевищили втрати української армії, — Арестович

Українська армія на Донбасі буде відповідати вогнем на вогонь противника. Ця можливість закладена в угоді про режим припинення вогню. Про це в програмі в програмі “Взгляд с Банковой” телеканалу “Дом” заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович.

Він нагадав, що російська армія посилює обстріли в період будь-яких важливих зустрічей, переговорів.

“Це стандартна чекістська історія: вони вважають, що переговори вдалі тільки тоді, коли під час переговорів ллється кров. Будь-яке засідання ТКГ, будь-який державний візит, будь-яка зустріч — це завжди обстріли та спроба завдати нам втрат”, — сказав спікер української делегації в ТКГ.

Так, загострення на початку вересня, обстріл прифронтової Авдіївки було пов’язано не тільки з візитом президента України до США або відновленням після відпустки засідань ТКГ.

“31 серпня та 1 вересня було ще щорічне засідання ОБСЄ з питань конфлікту сторін, там була окрема доповідь стосовно України. Тому обстріл Авдіївки був “приурочений” ще й до цього”, — додав Арестович.

За фактом обстрілу українських позицій і поранення двох військовослужбовців в межах Тристоронньої контактної групи було скликано позачергове засідання підгрупи з питань безпеки. Арестович повідомив, що вдалося домогтися від російської сторони визнання того, що підгрупа з безпеки є частиною координаційного механізму щодо припинення вогню. І що підгрупа буде проводити верифікацію обстрілів.

“Ця верифікація була зроблена, сторони визнали інцидент. Російська Федерація його визнала, і ми їм нагадали, що згідно з пунктом “Е” угоди про режим припинення вогню, українська сторона має право відкривати вогонь у відповідь на такі провокації, і вогонь був відкритий. І всім любителям постріляти ми ще раз дали зрозуміти, що при наступній спробі це зробити нарікати їм потрібно буде тільки на себе”, — наголосив спікер української делегації в ТКГ.

Арестович додав, що немає армії, байдужою до втрат.

“А якщо російська пропаганда говорить, що їм все одно, воювали та будемо воювати — це неправда. Вони дуже болісно це переживають. Можу назвати співвідношення втрат за липень. За нашими даними, в Україні загинуло 5 українських військових, і 22, за їхніми даними, російських військових”, — повідомив він.