Чехія виділить Литві понад півмільйона євро на паркан на кордоні з Білоруссю

Чехія виділить Литві понад півмільйона євро на паркан на кордоні з Білоруссю

Влада Чехії виділять Литві 13,5 мільйона чеських крон (530 тисяч євро) для будівництва паркану з ключого дроту на  кордонві з Білоруссю.

Відповідний документ підписали глави МЗС Чехії Якуб Кулганек і МВС Литви Агне Білотайте, передає Deutsche Welle.

“Литва захищає зовнішній кордон Євросоюзу і заслуговує на всіляку підтримку”, – написав у Twitter Кулганек, який перебуває у Вільнюсі з офіційним візитом.

Білотайте подякувала чеському уряду за “солідарність і допомогу”. За повідомленням МВС Литви, Чехія – перша країна, яка запропонувала Литві фінансову допомогу в боротьбі з нелегальною міграцією.

Кошти, які надасть Чехія, призначені, зокрема, для зведення загородження на литовсько-білоруському кордоні. У серпні уряд Литви схвалив проект будівництва паркану довжиною 508 км на кордоні з Білоруссю. Вартість проекту оцінюється в 152 млн євро.

За даними МВС Литви, з початку 2021 року на литовсько-білоруському кордоні протяжністю близько 680 км затримано понад 4000 нелегальних мігрантів. Це в кілька разів вище, ніж за весь 2020 рік. Серед таких мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. Вільнюс звинуватив Мінськ у “гібридній агресії”.