“Паради” полонених й руйнування мостів. Україна передала до Гааги два повідомлення про військові злочини на Донбасі

“Паради” полонених й руйнування мостів. Україна передала до Гааги два повідомлення про військові злочини на Донбасі

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала два нових повідомлення до Міжнародного кримінального суду. Вони стосуються “парадів військовополонених” на окупованому Донбасі та руйнування мостів окупантами у Донецькій та Луганській областях.

Про це Венедіктова повідомила у Facebook.

Одне із подань готували прокурори “Департаменту війни” Офісу генпрокурора, друге – Донецька та Луганська обласні прокуратури спільно з Global Rights Compliance LLP та Луганським обласним правозахисним центром “Альтернатива”.

За її словами, увагу Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду акцентували на трьох найрезонансніших інцидентах:

  • так званий “парад полонених” 24 серпня 2014 року, учасниками якого стали 53 затриманих військовослужбовці;
  • захоплення у полон 101 військовослужбовця батальйону спеціального призначення Національної гвардії “Донбас”;
  • так званий “парад/марш полонених” 22 січня 2015 року, учасниками якого стали 20 затриманих військовослужбовців.

“Наших бійців привселюдно водили окупованим Донецьком під камери російських ЗМІ. Відносно них застосовувалось фізичне насильство з метою публічного покарання полонених та зображення для преси їх безпорадного стану. Військовополоненим постійно погрожували вбивством, а присутність озброєних учасників незаконних збройних формувань на “парадах” ще більше переконувало їх, що погрози реалізують”,— заявила Венедіктова.

Прокурори вважають, що ці факти мають попередньо кваліфікуватися як воєнний злочин згідно статі 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме: посягання на людську гідність, в частині образливого і принизливого поводження.

Інше повідомлення стосується обстрілів та руйнування мостів у Донецькій та Луганській областях. Це дані щодо 43 інцидентів у період з травня 2014 по січень 2019 року. “Ці факти можуть бути кваліфіковані Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду як воєнні злочини за статтею 8 Римського статуту, а саме: умисне спрямування нападів на цивільні обʼєкти під час міжнародного збройного конфлікту або знищення майна противника у міжнародному збройному конфлікті”, — наголосила генпрокурор.

У обох поданнях стверджується, що Міжнародний кримінальний суд має відповідну юрисдикцію щодо відкриття розслідування за вказаними фактами ймовірного вчинення воєнних злочинів.