США викрили та пред’явили обвинувачення аналітику

США викрили та пред’явили обвинувачення аналітику

В Сполучених Штатах Америки присяжні звинувачують російського аналітика Ігоря Данченка в збиранні компромату та складанні так званого “досьє Стіла”, в якому він намагався підтвердити зв’язок тодішнього президента Дональда Трампа та Росії в 2016 році.

Такі дані надав спеціальний прокурор Джон Дарем.

Свою назву досьє отримало на честь екс-співробітника британської розвідки Крістофера Стіла. Данченко свого часу співпрацював зі Стілом, був його інформатором. Дані досьє було оприлюднено на сайті BuzzFeed. Воно містило багато неточних відомостей, однак активно використовувалось проти Дональда Трампа Демпартією США.

Частково інформацію з досьє було спростовано в матеріалах розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера щодо можливого втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року.

Під час розслідування прокурора Данченка затримали, але потім майже відразу відпустили під заставу 100 тисяч доларів. Його звинувачують у даванні неправдивих свідчень про джерела інформації в тому досьє. Протягом доби він має здати паспорт. Носити електронний браслет чи якийсь інший технічний пристрій для спостереження він не зобов’язаний.

У заяві суду сказано, що Данченко вважається невинним доти, доки його провину не буде доведено в суді.

Адвокат Данченка дав зрозуміти, що його підзахисний не визнаватиме провину, хоча офіційно свою позицію поки не задекларував. Прокурор у залі суду повідомив, що в разі доведення провини росіянину погрожує до п’яти років в’язниці за кожний з п’яти епізодів щодо неправдивих свідчень.

Данченко – третя особа, кому прокурор Дарем пред’явив звинувачення за два роки свого розслідування. Один з них, юрист із Мін’юсту, визнав, що змінив текст електронного листа, який потім було використано для обґрунтування судової постанови щодо прослуховування радника Трампа. Ще одного юриста було звинувачено в даванні неправдивих свідчень ФБР щодо  питання, непрямо пов’язаного з темою розслідування.