Винищувачі F-16 для України ‒ американський генерал звернувся до законодавців США

Головна Сторінка » Винищувачі F-16 для України ‒ американський генерал звернувся до законодавців США

Надання Україні сучасного західного обладнання може допомогти Києву отримати перевагу в небі і посилити наступальні дії проти Росії.

Йдеться, зокрема, про винищувачі F-16, безпілотники та ракети великої дальності. Про це американським законодавцям сказав командувач Обʼєднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі, повідомляє Politico.

Генерала запитали, чи допоможуть винищувачі F-16 Україні перемогти у війні, на закритому брифінгу за участі понад десяти сенаторів і членів Палати представників США. Він відповів, що допоможуть.

За даними джерел видання, питання про F-16 було частиною ширшої дискусії про ведення війни і про те, що потрібно Києву, щоб перейти в наступ і призупинити російські наступальні дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба закликав союзників надати Україні касетні боєприпаси: у НАТО відреагували

За словами Каволі, Україні потрібні ракети більшої дальності, щоб її війська могли завдавати ударів по російських позиціях з більшої відстані, ставлячи під загрозу штаби і тилові лінії постачання росіян. Це допомогло б вивести з ладу російську військову машину на тимчасово захоплених територіях України.

“Відповідь генерала йде далі, ніж попередні публічні коментарі вищих посадових осіб національної безпеки. Вони зазначали, що не виключають відправку винищувачів у майбутньому. Але додавали, що протиповітряна оборона нині є найбільш нагальною потребою”, ‒ йдеться у публікації.

Каволі сказав законодавцям, що США та їхні союзники повинні надати Україні найсучасніше озброєння. Це включає сучасні літаки, безпілотники і ракети з радіусом дії понад 100 кілометрів. Йдеться, зокрема, про ATACMS.

Генерал стверджує, що Захід повинен надати Україні озброєння, щоб ЗСУ змогли “просунутися далі” до російських позицій на українському кордоні. Ці коментарі прозвучали на тлі загострення трансатлантичних дебатів про те, чи варто надавати Києву сучасні літаки.

Видання нагадує, що президент України Володимир Зеленський вже давно закликає до передачі винищувачів. Він стверджує, що українські пілоти достатньо кваліфіковані, щоб тренуватися на військових літаках західного виробництва. Але президент США Джо Байден і деякі європейські лідери поки відкидають це прохання, заявляючи, що надання танків і артилерії є більш важливим для нинішньої фази війни.

Польща готова передати Україні винищувачі Міг-29. Літаки можуть передати у рамках широкої коаліції. Про це заявив прем’єр Польщі Матеуш Моравецький на Мюнхенській безпековій конференції.

Сполучені Штати Америки вітатимуть рішення інших країн передати Україні винищувачі. У США вважають суверенним правом кожної держави приймати рішення щодо поставок Києву літаків МіГ-29 або інших бойових машин, заявив під час брифінгу в Вашингтоні координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.