Законопроєкт Сената про допомогу Україні знов на паузі

Законопроєкт Сената про допомогу Україні знов на паузі

Спікер Палати представників США Майк Джонсон висловив своє небажання виносити на голосування законопроект, підтриманий Сенатом, щодо допомоги Україні. За його словами, в Палаті представників наразі є законопроекти, які вимагають більш термінового розгляду. Ця заява була зроблена під час обговорення з американським журналістом Джейком Шерманом, який запитав про плани Джонсона стосовно законопроекту Сенату.

Президент Джо Байден висловив своє переконання, що якби законопроект був винесений на розгляд у Палаті представників, він би був ухвалений, і закликав спікера дозволити повному складу Палати представників висловити свою думку.

У випадку, якщо Джонсон відмовиться виставляти законопроект на голосування, демократи можуть вдатися до інструменту під назвою “discharge petition”, що дозволяє обійти спікера і примусити голосування по конкретному законопроекту. Для успішного застосування цього інструменту необхідно зібрати підтримку більшості членів Палати представників, що в даному випадку вимагатиме голосів щонайменше шести республіканців.

Дон Бейкон, республіканець та відомий прихильник України, висловив готовність працювати з колегами для розгляду цього питання, що може свідчити про потенційну підтримку процедури “discharge petition”.

Варто зазначити, що петиція про звільнення застосовується досить рідко, з невеликою кількістю успішних випадків з 1985 року. У контексті схвалення Сенатом законопроекту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, подальші дії у Палаті представників знаходяться під великим знаком питання.