Укриття у школах та дитсадках Києва: у батьків є привід хвилюватися?

Укриття у школах та дитсадках Києва: у батьків є привід хвилюватися?

На Київщині триває масштабне будівництво укриттів у 17 школах та дитячих садках. Одночасно в 16 закладах освіти проводяться ремонти сховищ. За словами начальника Київської обласної військової адміністрації Руслана Кравченка, це лише частина запланованих заходів із забезпечення безпеки дітей.

Розробка нових проєктів

Наразі в регіоні триває розробка проєктно-кошторисної документації для будівництва та капітальних ремонтів укриттів у 42 школах та дитячих садках. Відсутність сховищ змушує деякі заклади працювати дистанційно, що ускладнює навчальний процес.

Встановлення модульних укриттів

Шість закладів освіти Київщини вже незабаром отримають модульні укриття, що значно підвищить їхню безпеку під час тривог. Кравченко також нагадав, що понад 1,2 тисячі укриттів облаштовано у закладах освіти всіх типів та форм власності по всій області.

Читайте також: Укриття Київської області: рівень безпеки, що змушує замислитися

Досягнення 2022-2023 років

Протягом 2022-2023 років у Київській області було відремонтовано укриття в майже 900 закладах освіти. Цьогоріч планується облаштувати ще близько сотні укриттів.

Приклади реалізованих проєктів

  • У дитсадку села Крюківщина відкрили відремонтоване укриття, площу якого збільшили вдвічі, облаштувавши місця для інклюзивних занять та спортзал.
  • В Українці на території ліцею з’явилось укриття подвійного призначення, яке під час небезпеки вміщує понад 600 людей, а за відсутності тривог слугує спортзалом.
  • У Юрівському ліцеї Гатнянської громади відкрили укриття на 700 людей, що є одним із найбільших в області.

Проблеми з укриттями в Києві

На жаль, за понад два роки повномасштабної війни Київ не збудував жодного підземного укриття в школах, які його не мають. В серпні 2023 року Київська обласна військова адміністрація визнала, що від 75% до 95% закладів освіти Києва забезпечені укриттями. Водночас 25 шкіл працюють без укриттів, хоча статистика не враховує заклади з мінімальними технічними приміщеннями у підвалі.

Невиконані обіцянки

Місто пообіцяло до кінця 2023 року збудувати та ввести в експлуатацію підземні укриття, однак насправді до кінця року лише замовляли проєкти. Програма економічного і соціального розвитку Києва на 2024–2025 роки передбачає фінансування будівництва укриттів у 30 школах, але наразі торги та укладання договорів відбулися лише в Шевченківському та Оболонському районах.

Використання зовнішніх укриттів

Учні більше ніж 30 київських шкіл змушені переховуватися в укриттях за межами навчальних закладів, що наражає їх на небезпеку. В Голосіївському, Деснянському, Дніпровському, Оболонському, Подільському, Святошинському, Печерському та Солом’янському районах є школи, які зовсім не мають укриттів.

Порівняння з іншими регіонами

Для порівняння, в місті Українка Київської області окреме укриття для ліцею №2 збудували за пів року, і в березні 2024 року учні змогли повернутися до офлайн навчання. У Києві ж ця програма лише на стадії проєкту, і роботи можуть затягнутися на невизначений термін.

Висновок

Будівництво та облаштування укриттів в закладах освіти Київщини продовжується, забезпечуючи безпеку дітей під час війни. Водночас Київ стикається з низкою проблем, які потребують негайного вирішення для створення безпечних умов навчання.