У Зеленського розповіли про “математичну складову” плану перемоги

У Зеленського розповіли про “математичну складову” плану перемоги

Російська Федерація нині не готова до реальних переговорів на основі норм міжнародного права.

Тому агресора потрібно змусити це зробити. Про це в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt заявив радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк.

“Наша модель включає в себе чотири речі. По-перше, це політичний примус, який має дати зрозуміти, що кожна країна має право бути в тому альянсі, в якому вона хоче. По-друге, необхідний військовий примус. Наприклад, шляхом перенесення війни на територію Російської Федерації. По-третє, необхідний економічний примус, щоб послабити російські економічні ринки. І, по-четверте, дипломатичний примус”, – зазначив Подоляк.

Він також наголосив, що український план перемоги – це конкретний засіб для примусу Росії до чесного переговорного процесу.

“План перемоги чітко сформульований, математично обґрунтований і з чітким викладом того, що можна зробити. Це не теорія, а практика, заснована на аналізі того, що ми робимо в Курській області, або того, що ми робимо з дальніми ударами”, – заявив радник ОП.

При цьому він пояснив “математичну складову” плану перемоги.

“Ми не можемо говорити про деталі публічно. У плані є логіка, і наші представники пояснюють, як, наприклад, читати в ньому таблиці. Чому немає сенсу сідати за стіл переговорів із Російською Федерацією навіть сьогодні і чому немає місця для компромісу. Про користь Курської наступальної операції та авіаударів у глибині російської території. Наскільки важливо перенести війну на територію Росії і як це вплине на суспільні настрої в країні”, – сказав радник.

За словами Подоляка, виснаження Росії вже очевидне.

“Чому Північна Корея та Іран повинні постачати ракети в Росію? Кремль витрачає 140 мільярдів доларів на війну цього року і вкладає величезні кошти у військову промисловість. Але дефіцит зростає, особливо в боєприпасах, снарядах і ракетах. Ось чому так важливі наші повітряні удари по російській території. По-перше, знищуються виробництва, склади і логістика, що позначається на ресурсах і ще більше поглиблює виснаження”, – сказав Подоляк.

Він також наголосив, що, окрім військової складової, є ще й соціальна.

“Коли ти наступаєш масштабно, не тільки в Курську та інших прикордонних районах, а й у глибині Росії, у Саратові, Орлі, Ленінграді та Підмосков’ї, настрій суспільства зовсім інший. Люди розуміють, що війна йде і в Росії. Це небезпечно для Кремля, тому що може призвести до зміни настрою і протестів”, – вважає радник ОП.

Він також пояснив, наскільки важливим у контексті плану перемоги є дозвіл використовувати західну зброю для дальніх ударів по російській території.

“Ці системи озброєнь прискорили б перебіг війни в десять разів. Їх можна було б використовувати для знищення важливих військових об’єктів за тисячу кілометрів від лінії фронту. Транспортування вантажів було б значно сповільнене і навіть заблоковане, що дало б змогу звести до мінімуму і зупинити інтенсивність російських атак. Це, своєю чергою, позначиться на настроях у суспільстві”, – додав Подоляк.

10 жовтня президент України Володимир Зеленський зустрівся із президентом Франції Еммануелем Макроном. Зеленський представив Макрону план перемоги України.

Також у Лондоні Зеленський зустрівся із прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером, а в Римі з прем’єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні, яким також представив план перемоги.