Функції Центральної МСЕК від сьогодні покладено на інститут у Дніпрі

Від сьогодні, 28 жовтня, функції Центральної МСЕК покладено на Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності.

Він працює у Дніпрі. Відповідний наказ підписав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, повідомляє пресслужба МОЗ.

Уряд ухвалив зміни до Положення про медико-соціальну експертизу, які дозволяють МОЗ покладати права та обов’язки Центральної МСЕК на підприємство, установу або організацію, що належить до сфери управління міністерства.

У МОЗ також зазначили, що із 1 січня 2025 року всі обласні, міські та міжрайонні МСЕК по всій країні припинять виконувати функції з експертизи інвалідності та встановлення втрати працездатності.

“Їхні функції передадуть кластерним та надкластерним лікарням. Зараз система МСЕК складається з закладів центрального та регіонального рівня. МОЗ утворює та призначає керівника лише Центральної МСЕК, яка здійснює організаційно-методичні функції. Регіональна ж вертикаль – це 328 МСЕК, з них 25 обласних бюро та понад 300 центрально-міських та міжрайонних комісій. Керівників обласних комісій призначають обласні ради”, – йдеться у повідомленні.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про ліквідацію МСЕК за численними фактами порушень і фальшивих інвалідностей для посадовців.

Зеленський наголосив на важливості введення персональної відповідальності та кадрових рішень щодо цієї ситуації в центральних органах влади – по вертикалі контролю за МСЕК.