Знеструмлені міста, повалені дерева, знищені будинки: ураган “Іда” вдарив по США

Знеструмлені міста, повалені дерева, знищені будинки: ураган “Іда” вдарив по США

Майже мільйон мешканців американського штату Луїзіана та тридцять тисяч жителів сусіднього Міссісіпі залишились без електроенергії. І, як повідомив енергетичний провайдер Entergy у Новому Орлеані, імовірно, надовго. Щонайменше кілька днів піде на те, щоб виявити ступінь пошкодження енергосистеми, і ще більше часу — на відновлення постачання електроенергії в регіон.

Усе через потужний ураган “Іда”, який 29 серпня прийшов на узбережжя з Атлантичного океану з боку Мексиканської затоки й дуже стрімко набрав силу. Одна з теоретичних причин його виникнення, на думку вчених, — наслідки змін клімату.

У неділю природне лихо синоптики класифікували за четвертою категорією з п’яти (за шкалою Саффіра-Сімпсона): пориви вітру сягали 240 км/ год. Однак до ранку наступного дня ураган усе ж послабився до першої категорії — приблизно 120 км/ год.

Одним із перших стихія зруйнувала містечко Порт-Фуршон поблизу Нового Орлеана — найбільш густонаселеного міста Луїзіани. У тому ж штаті наразі повідомляють про одного загиблого: на будинок чоловіка у Батон-Ружі впало дерево.

Десятки будівель не встояли перед потужними поривами буревію, значну частину з них затопило. У понеділок стихія дещо вгамувалась, проте дощі не припиняються: влада штату вже попередила, що дамби можуть не втримати потоки води. На південному сході штату рівень опадів зріс до 25-45 см.

Синоптики передбачають, що тепер стихія далі рухатиметься країною через штат Міссісіпі. І там, і в сусідній Луїзіані вже оголосили режим надзвичайної ситуації та розпорядилися надати належну допомогу для відновлення постраждалих районів.

Через негоду люди в Новому Орлеані не могли навіть зв’язатися зі службою порятунку 911, тож їм радили звертатися до найближчих пожежних частин і відділків поліції.

Частину жителів встигли евакуювати. Решту місцева влада закликала за можливості перечекати негоду у безпечних місцях і без потреби не полишати їх. Утім, встигли не всі: деякі мешканці повідомляли, що їх заблокувало на дахах та горищах.

Крім того, внаслідок урагану змінила напрямок течії річка Міссісіпі. У Геологічній службі США зазначають, що таке явище є надзвичайно рідкісним. Датчики зафіксували, що рівень води в річці піднявся на два метри.

Рівно 16 років тому Луїзіана вже потерпала через “Катріну” — інший надпотужний ураган, що забрав життя більш як 1 800 людей. Після цього в штаті встановили захисну систему насосів, дамб і протипаводкових бар’єрів загальною вартістю 15 млрд доларів. Вони, як запевняє влада штату, мають витримати удари “Іди”. Загальні збитки, спричинені ураганом, експерти ще не з’ясували: поки негода не вгамується — перевірити весь регіон не вдасться.

Боротьба з наслідками урагану ускладнюється ще й тим, що в Луїзіані наразі спалах COVID-19: лікарні й так уже переповнені хворими. Нині штат — на третьому місці за кількістю інфікованих у США.