У Зеленського розповіли про подальші плани реалізації судової реформи

У Зеленського розповіли про подальші плани реалізації судової реформи

Представник Президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський розповів про подальші плани реалізації судової реформи. Головні законопроєкти в рамках судової реформи президента Володимира Зеленського вже були прийняті, і незабаром можна буде побачити результати.

Про це Федір Веніславський розповів в інтерв’ю УНН.

“Головні законопроєкти ми вже прийняли. Я маю на увазі відновлення довіри до Вищої ради правосуддя і перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Зараз у наших міжнародних партнерів є час для подачі всіх кандидатів до складу конкурсної комісії та етичної ради. Я думаю, до кінця тижня вони повинні представити, і Рада суддів також визначить своїх кандидатів в ВККС (я так розумію, в ВККС вони вже визначилися, в ВРП – етичний рада – визначаються). Чекатимемо, що на наступному тижні ми побачимо процес безпосередньо запуску роботи конкурсної комісії та етичної ради”, – сказав Веніславський.

Надалі необхідно буде приймати законодавчі акти, які будуть вдосконалювати процесуальне законодавство, унеможливлять зловживання сторонами процесу своїми процесуальними правами.

“Наступним кроком, я вважаю, повинна бути законодавча регламентація процесу розділу справ в судах для того, щоб виключити розгляд справи роками. Повинно бути дуже інтенсивний розгляд справи в судах для того, щоб не було можливості роками розглядати одні й ті ж виробництва. Це перш за все стосується не тільки кримінальних, а й господарських і адміністративних справ”, – сказав він.

Відсутність керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури не заважає реалізувати судову реформу.

“Процес іде. Він зараз трохи загальмований в силу певних причин. Але я не думаю, що відсутність керівника САП на сьогоднішній день якимось чином гальмує судову реформу. Це паралельні процеси, які в кінцевому підсумку дадуть спільну синергію”, – сказав представник президента.

Реалізувати судову систему повинні у 2022 році, але Веніславський уточнив, що мова йде не про завершення самої реформи, а про її відчутність суспільством.

“Я не казав, що судова реформа буде завершена, я говорив, що судова реформа дасть відчуття, що вона рухається, в 2022 році. Тому, громадяни відчують рух судової реформи в 2022 році. Завершена вона буде тоді, коли ми будемо мати на 100% неупереджений і справедливий суд, який не викликатиме ні у кого заперечень і зауважень”, – зазначив він.