Нове шкільне харчування: фріттата, синабон з корицею та курячі нагетси

Нове шкільне харчування: фріттата, синабон з корицею та курячі нагетси

В Україні почали обговорювати нове харчування у школах.

В оновлене меню додали 160 різноманітних страв. Там тепер є пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси. Є й традиційні українські страви. Їжу намагалися зробити здоровішою.

Меню розробив український кулінар Євген Клопотенко.

Частина батьків хвалить нововведення.

“Я лікар-ендокринолог i дедалі частіше стикаюся з дитячим ожирінням. Тому дякую вам за вашу роботу” – прокоментувала в соцмережах Наталія Мар’янова.

“Діти не запрограмовані їсти солодощі, їх привчили. Теперішнє завдання навчити їх харчуватися з користю для здоров’я”, сказала журналістка Марина Макущенко.

Позитивом вважають відсутність сосисок та ковбаси і наявність фруктів.

Інші кажуть, що діти відмовляються їсти шкільні страви. Вважають їх не смачними.

“Діти їдять вибірково. Чай або компот. І хліб. Два шматочки хліба замість повноцінного обіду. Дивне повноцінне харчування. Інші діти просто не їдять, їжу викидають”, – каже експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська.

Вона скаржиться, що цукру та сіль взагалі не дають.

У соцмережах пишуть, що не у всіх школах дотримуються нових правил. Не завжди достатньо кухарів та устаткування.

Клопотенко каже, що розуміє проблеми реформи харчування.

“Рецепти затвердили Держпродспоживслужба та МОЗ. Їх також рекомендували на національному рівні. Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів”, – прокоментував він

Клопотенко каже, що сіль та цукор додавати можна. Але менше, ніж звикли люди.

“Провести реформу шкільного харчування у 15 тисячах шкіл одночасно це дуже важко. Завжди будуть ті, хто щось не зрозумів, не дочитав, не розібрався. Це все процес”, – підсумував він.

Майже рік в Україні триває реформа харчування в школах. Нею опікується перша леді Олена Зеленська разом із фахівцями міністерств освіти, охорони здоров’я та Держпродспоживслужби. 2020 року ініціатори реформи проаналізували проблеми шкільного харчування. З початку 2021-го запрацював новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, а в травні експерти презентували нове шкільне меню.