“Цвях у труну Путіна” – Forbes прогнозує крах нафтогазової галузі РФ

“Цвях у труну Путіна” – Forbes прогнозує крах нафтогазової галузі РФ

Росія скорочує постачання газу в країни Європейського Союзу, тому втрачає головний ринок збуту.

Після закінчення війни в України економічні зв’язки з РФ не відновляться ще довго. Про це йдеться а матеріалі Forbes.

Зазначається, що російський президент Володимир Путін використовує енергетичний вплив. Тому він транспортує менше природного газу в Європ у й вимагає за нього більше грошей.

“Таким чином Росія відмовляється від контрактів, які забезпечують близько 40% європейського природного газу. Але одного разу європейці підпишуть довгострокові контракти з іншими постачальниками Норвегією на нафту і Алжиром, Катаром та США на скраплений газ це мат”, підкреслив журналіст.

Росія робить ставку на високі ціни за нафту й газ, щоб тиснути на економіку західних країн. Зокрема, хоче, щоб вони поступилися вимогам і дозволили зберегти тимчасово окуповані території України. Однак ця схема виявляється невдалою.

Переговори з новими постачальниками щодо довгострокових контрактів триватимуть близько року. Крім того, потрібно буде більше часу, щоб витягти, доставити ресурси, а також побудувати нові термінали для прийому зрідженого природного газу.

“Західна Європа не зможе позбутися російської нафти та газу протягом кількох років. Але як тільки це станеться, це стане цвяхом у труну Путіна. Він грав у азартні ігри та програв”, йдеться в матеріалі.

Азіатські країни, зокрема Індія та Китай, дають можливість Росії продавати нафту й газ. Однак вони не можуть поглинути очікувані втрати РФ. Це також потребує великих інвестицій у трубопроводи та порти.

Україна теж добуває 20 млрд куб. м газу. У неї другі за величиною запаси в Європі 11,8 трлн куб. м. Після війни вона могла б залучити транснаціональні корпорації й отримати доступ до цього енергетичного потенціалу.

На частку Нафтогазу припадає майже 75-80% поточного видобутку України.

У Forbes підкреслили, що економічний зв’язок між РФ і Заходом розірвали після повномасштабного вторгнення в Україну. Їх навряд чи відновлять через збитки та бойкот усього російського.

“У той час як Росія може отримати шматок території України, вона втратить набагато більше: економічне зростання та глобальну повагу. Україна, однак, має шанс переосмислити себе стати повноправним партнером у Європейському Союзі”, додав журналіст.

У червні Європейський Союз затвердив шостий санкційний пакет проти Росії та Білорусі. Заборонили імпорт російської нафти в ЄС. Польща запропонувала ЄС повністю відмовитися від російського газу.

24 червня стало відомо, що через дефіцит газу Німеччина може зупинити його експорт в сусідні країни. Також відомо, що європейські країни через скорочення поставок із РФ використовують запаси газу на зиму.

25 червня в НАК “Нафтогаз” заявили, що Європа поховала віру в російський Газпром як “надійного постачальника” енергоресурсів.

29 червня з’явилася інформація про те, що Велика Британія готова зупинити поставки газу в Європу.