Ще пів року: Євросоюз продовжив санкції проти РФ

Головна Сторінка » Ще пів року: Євросоюз продовжив санкції проти РФ

Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи Євросоюзу щодо РФ у зв’язку з її діями в Україні ще на шість місяців – до 31 січня 2025 року.

Санкції складаються з широкого спектру секторальних заходів, включаючи обмеження на торгівлю, фінанси, технології та товари подвійного призначення, промисловість, транспорт та предмети розкоші. Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Там нагадують, що санкції вперше були введені у 2014 році. Вони суттєво розширені з лютого 2022 року “у відповідь на неспровоковану, невиправдану та незаконну військову агресію Росії проти України”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелегальний потік мікросхем до РФ значно скоротився – ЗМІ

Серед іншого, санкції охоплюють заборону на імпорт або передачу морської сирої нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС, відключення від SWIFT кількох російських банків та призупинення мовної діяльності та ліцензій у Європейському Союзі кількох підтримуваних Кремлем дезінформаційних агентств. Крім того, конкретні заходи дозволяють ЄС протидіяти обходу санкцій.

“Поки незаконні дії Російської Федерації продовжують порушувати заборону застосування сили, що є серйозним порушенням зобов’язань з міжнародного права, доцільно зберігати в силі всі заходи, введені ЄС, і вживати додаткових заходів при необхідності”, – йдеться у повідомленні.

На тлі запровадження останнього пакета санкцій США стало фактично неможливо здійснювати прямі платежі з Китаю в Росію. Навіть із використанням юаня.

Російська Федерація має труднощі щодо фінансових операцій із великими торговими партнерами, пишуть західні ЗМІ.