Епіцентр у війні: від мобілізації співробітників до руйнування торгових центрів

Епіцентр у війні: від мобілізації співробітників до руйнування торгових центрів

У зв’язку з мобілізацією до лав Збройних сил України понад 4 тисячі працівників мережі Епіцентр було призвано на службу. Деякі торгові центри повністю залишилися без чоловіків у штаті. Про це повідомила співвласниця компанії Галина Герега в колонці для NV.

“2022 рік був важким через початок війни, коли всі перебували в стані шоку. Однак ми змогли зібратися і відносно стабільно працювати у 2023 році. Але 2024-й став найважчим за всю історію компанії”, — зазначила Герега.

Вона також нагадала, що внаслідок бойових дій компанія втратила 10 торгових центрів, що становить майже 200 тисяч квадратних метрів торгових площ. “Жителі Бучі, Чернігова та інших постраждалих населених пунктів постійно звертаються до нас із проханням відновити роботу магазинів, але на це не вистачає кредитних ресурсів”, — додала Герега.

За її словами, нестача доступного кредитування є однією з головних проблем для розвитку українського бізнесу. Водночас найціннішим активом компанії залишаються люди, і їхній відхід на фронт став серйозним викликом. “Частина наших співробітників виїхала за кордон, значна кількість вступила до лав ЗСУ. На жаль, серед них вже є невідновлювані втрати”, — з жалем зауважила Герега.

На сьогодні в Збройних силах України служить понад 4 тисячі працівників Епіцентра. Деякі магазини залишилися без чоловіків у штаті, тому жінки взяли на себе їхні обов’язки, включаючи управління вантажівками та іншою технікою. Проте, навіть за цих умов, компанія відчуває гостру нестачу персоналу.

До війни у компанії була розроблена стратегія розвитку до 2030 року з інвестиціями в розмірі близько 100 млрд грн. Планувалося розвивати проекти не тільки в торгівлі, а й у галузях енергетики, агрокомплексу та виробництва будматеріалів. Але війна внесла свої корективи, і наразі реалізація цієї стратегії відкладається. Герега впевнена, що після завершення війни всі ці плани будуть втілені, і компанія відновить втрачені об’єкти та запустить нові виробничі потужності.

Згадуючи руйнування, Герега наголосила на атаках, які пережила компанія. Зокрема, 25 травня 2024 року окупанти завдали удару по одному з магазинів Епіцентра, що спричинило масштабну пожежу. Загинули щонайменше 19 осіб. А 6 червня черговий обстріл знищив торговий центр у Херсоні, хоча жертв вдалося уникнути.

Епіцентр продовжує працювати в умовах війни, адаптуючись до нових викликів і зберігаючи надію на відновлення після завершення бойових дій.