Блінкен зробив заяву про вибори в Грузії

Головна Сторінка » Блінкен зробив заяву про вибори в Грузії

Сполучені Штати Америки закликають провести повне розслідування повідомлень щодо порушень під час парламентських виборів у Грузії.

У 2024 році міжнародні та місцеві спостерігачі повідомляли, зокрема, про нецільове використання державних ресурсів керівною партією. А також про підкуп голосів і залякування виборців. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Водночас демократію Грузії він назвав “джерелом сили з 2004 року”, а високу явку на виборах – свідченням підтримки народом демократичного процесу.

За словами Блінкена, зафіксовані порушення призвели до нерівних умов гри та підірвали довіру громадськості та міжнародної спільноти до можливості справедливого результату виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентка Грузії не визнала виборів до парламенту і кличе людей на площі

Міжнародні та місцеві спостерігачі вважають, що день виборів у Грузії “загалом був добре організований”, але американська сторона відзначає повідомлення про порушення та випадки насильства.

“Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм і приєднуємось до закликів міжнародних і місцевих спостерігачів провести повне розслідування всіх повідомлень про порушення, пов’язані з виборами”, – наголосив Блінкен.

Він також закликав політичних лідерів Грузії поважати верховенство права, скасувати законодавство, яке підриває фундаментальні свободи, а також усунути недоліки у виборчому процесі.

Окрім того, Блінкен нагадав, що цілі європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії, закріплені в конституції країни, вимагають від уряду поваги до прав членів громадянського суспільства та основних свобод усіх грузинських громадян.

У Грузії ЦВК оголосила, що на парламентських виборах перемагає проросійська партія “Грузинська мрія”, яка набирає 54,08% голосів.

Грузинська опозиція оголосила бойкот парламенту. Опозиційні партії не визнали перемогу “Грузинської мрії” та заявили, що вибори були сфальсифіковані.